Zsámbék, az egykori premontrei kolostor és templom romjai. Közkeletű elnevezéssel többnyire csak Romtemplomként emlegetik, ami nem igazán szakszerű elnevezés, de mára már általánosan elfogadott fogalommá vált.

Érték leírás

Zsámbéki Romtemplom

Zsámbék romjaiban is impozáns temploma 1220 körül épült későromán-koragótikus stílusban.
A magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. A templom mellett a premontrei rend kolostora állt. A zsámbéki templom történetében évszázadokkal később történt olyan változás, ami megpecsételte az épület sorsát: 1763-ban egy földrengés során leomlott az északi mellékhajó oldalfala és boltozata. A gazdátlanná vált rom köveit széthordták a környékbeliek. Nem is maradt volna belőle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár, művészettörténész és Henszlmann Imre műtörténész az 1870-es években fel nem hívja a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére.
Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter 1889-ben Möller István építészmérnököt bízta meg az állagmegóvási munkák elvégzésével. Munkája világszerte elismerést aratott. A későbbi munkák során, 1934-ben Lux Kálmán építész tárta fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek, amikor megkapták a birtokot Mátyás király adományaként. A zsámbéki templom romos állapotában is lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a városka melletti dombon állva uralja a tájképet.